PerfectBook - Almanak
Kies een speciale veredeling om een bijzonder effect te bereiken.
Papier, karton, linnen of kunstleer. Bijna alles is mogelijk om je boek de juiste uitstraling te geven.
Genaaid, gelijmd, geniet of met een spiraalbinding? Je kunt je boek op verschillende manieren binden. Wij adviseren je graag.
Voor het binnenwerk van een boek zijn vele papiersoorten mogelijk. Van alle soorten hebben wij voorbeelden in huis en wij adviseren je graag in de toepassingsmogelijkheden.

Ongekende mogelijkheden bij het laten drukken van een boek of almanak

OMSLAG- EN BINDMOGELIJKHEDEN

In feite zijn er twee basismogelijkheden; een harde omslag (hardcover) of een meer buigzame omslag (softcover). Een hardcover is iets kostbaarder dan een softcover en wordt gebruikt voor meer luxe, duurzame toepassingen. Een softcover wordt meer toegepast voor een kortere levensduur of een zakelijke publicatie.

PerfectBook - Geschiedenisboek Oisterwijk met bijpassende sleeve, linnen rug en mat gelamineerd omslag

Hardcover

Bestaat in de basis uit een 2 tot 2,5 mm. dik bordkarton dat omplakt wordt met bedrukt papier dat bovendien nog van een beschermde laag wordt voorzien (glans- of matlaminaat). Het bedrukte papier kan ook worden vervangen door kunstleder, linnen, covervinyl, etc. (zie ook verder ‘eyecatchers’) om het boekproduct een nog specialer karakter te geven.

Softcover

De omslagbasis bestaat uit een dunnere kartonsoort die direct wordt bedrukt en voorzien van een beschermlaag (laminaat of persvernis). Uitslaande flappen aan voor- en achterblad zijn mogelijk, maar ook diverse andere speciale toevoegingen (zie verder ‘eyecatchers’).

Genaaid gebonden (bij hardcover) of genaaid gebrocheerd (bij softcover)
Dit is de sterkste bindmethode die voorkomt dat na langere tijd pagina’s van het binnenwerk loslaten.

Gelijmd gebrocheerd (alleen bij softcover)
Deze bindmethode wordt meestal toegepast voor gebruik bij een beperkte levensduur en niet al te intensief gebruik. Pagina’s uit het binnenwerk kunnen door verharding van de lijm gaan losbreken in de rug. De mogelijkheid bestaat een duurzamere lijm te gebruiken (PUR) maar de kosten hiervan zijn vaak gelijk aan de genaaide afwerking.

PerfectBook - Boek gekleurd Linnen

MOGELIJKHEDEN VOOR BINNENWERK

Voor het binnenwerk van een boek zijn vele papiersoorten mogelijk. Van zo’n beetje alle soorten hebben wij voorbeelden in huis en wij adviseren je graag in de toepassingsmogelijkheden.
Enkele standaardsoorten die vaak worden vaak toegepast zijn: houtvrij offset (HVO), gestreken papier (Machine Coated), G-print en houtvrij romandruk.

PerfectBook - Catalogus met tabs

Machine coated papier (MC)

Heeft een heel glad (gecoat) oppervlak, waardoor foto’s zeer scherp afgebeeld kunnen worden en een gedetailleerde reproductie mogelijk wordt. Hierin zijn 3 varianten mogelijk: gesatineerd (gloss), silk of mat.

Houtvrij offset (HVO)

Is voelbaar ruwer en is een ongecoate papiersoort. Dit papier voelt ‘dikker’ aan dan een machine coated papier. Als je je boek meer ‘body’ wilt geven kun je dus met een lichter gramsgewicht uit de voeten. Nadeel van het ruwere oppervlak is dat foto’s er minder goed op kunnen worden gedrukt, omdat een fijner raster niet kan én omdat het papier de inkt meer absorbeert, waardoor het beeld iets fletser wordt.

G-Print

Heeft het beste van ‘2 werelden’; het is een gecoate papiersoort met een matte uitstraling wat de beeldweergave in kleur, contrast en fijne details ten goede komt. Daarnaast voelt het papier bij hetzelfde gramsgewicht als een machine coated papier dikker en daardoor luxer aan.

Houtvrij Roman

Is een lichtgetinte houtvrije papiersoort met een hoge opdikking. Dit houdt in dat het papier dikker is dan vergelijkbare papiersoorten met eenzelfde gramgewicht. Dit papier wordt overwegend gebruikt voor echte leesboeken, waarbij illustraties niet van toepassing zijn.

PerfectBook - Recycled papier, zeefdruk en offset met een open rug
PerfectBook - Catalogus

FSC Papier

Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen die van het bos afhankelijk zijn. Alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties bevelen FSC aan. Dit maakt FSC uniek. Kies daarom voor FSC-papier en draag bij aan bescherming van bossen wereldwijd! Perfectbook is een FSC-gecertificeerde leverancier, wij bieden een ruime keuze aan diverse soorten FSC-papier.

Dikte

MC en HVO papier zijn leverbaar in verschillende gramgewichten (= dikten), namelijk 80, 90, 100, 115, 135, 150 grams. Dikkere gramgewichten zijn ook leverbaar echter niet meer geschikt voor een binnenwerk.

MOGELIJKHEDEN VOOR VEREDELING

Je boek mooier maken om de attentiewaarde te verhogen, de lezer nog beter te raken, de identiteit van het boek te accentueren of de inhoud meer gestalte te geven. Naast de keuze van het omslag en de juiste papiersoort voor het binnenwerk zijn er tal van mogelijkheden in inkten, lakken en afwerkingstechnieken. In onze inspiratieruimte kunnen we je alle varianten laten zien(en voelen!). Hieronder vind je alvast een paar voorbeelden:

PerfectBook - Almanak Puur met kunstleer en thermopreeg

Spot UV Preeg lak (braille effect)

Deze lak die verhoogd op de ondergrond ligt, kan een mooie toevoeging zijn aan een omslag.

Felle fluor kleuren

Dit zijn zeer intense kleuren waarmee fraaie creatieve oplossingen kunnen worden bedacht voor omslag of binnenwerk.

Fosforescerende kleuren

Deze inkten die in meerdere kleuren beschikbaar zijn, laten een beeld in het donker oplichten dankzij speciale pigmenten.

Glitter inkten

Door gebruik van deze zeefdrukinkten (in meerdere varianten) ontstaat een glitterglans die reflecteert op het licht en het beeld tot leven brengt.

PerfectBook - Almanak

UV Spot-lak

Deze hoogglanslak die ook vaak op omslagen wordt toegepast, kan men ook gebruiken in het binnenwerk.

Metallic inkten

Voor het toevoegen van een metaaleffect aan een beeld. Is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Geur inkten

Geparfumeerde inkten die in meerdere geurtjes verkrijgbaar zijn.

PerfectBook - Omslagen stansen of frezen in de meest gekke vormen

Thermo inkt

Inkten die reageren op temperatuurveranderingen en daarbij van kleur veranderen.

Textiel inkt

Ook wel vlokinkt genoemd. Alsof er een laagje textiel op het drukwerk ligt

Scratch-off inkt

De bekende verwijderbare krasinkt, waardoor een verborgen beeld voor een verrassing kan zorgen.

Schoolbord inkt

Het effect van een met krijt beschrijfbaar traditioneel schoolbord op de omslag.

Zand- of betoneffect inkt

Dit zijn lakken die afgestemd op de toepassing in meerdere structuren leverbaar zijn. Dus voor een strandfoto met een echt zandgevoel.

SPECIALS

Je boek mooier maken om de attentiewaarde te verhogen, de lezer nog beter te raken, de identiteit van het boek te accentueren of de inhoud meer gestalte te geven. Naast de keuze van het omslag en de juiste papiersoort voor het binnenwerk zijn er tal van mogelijkheden in inkten, lakken en afwerkingstechnieken. In onze inspiratieruimte kunnen we je alle varianten laten zien(en voelen!). Hieronder vind je alvast een paar voorbeelden:

PerfectBook - Boek met extra dikke pagina's van 2 mm

Blinddruk of pregen

Een stempeltechniek om op de buitenzijde van het omslag of rug een verhoogd of verdiept reliëf aan te brengen in tekst of beeld of onderdelen daarvan.

Laserstansing in cover

Is in feite stansen in zeer fijne beelddetails voor bijzondere toepassingen.

Opdikkende foam op cover

Maakt een boek gevoelsmatig vriendelijker en persoonlijker. De omslag krijgt een bolle look en een zachte feel (vraag naar ons Bidboek!).

Sierhoek (of hoekbeschermers)

Versterken het boek maar geven ook een stoere uitstraling. Sierhoeken zijn in metallic kleuren verkrijgbaar en in meerdere vormen.

Gekleurde kapitaalbandjes

Kapitaalbandjes zijn een noodzakelijk onderdeel van een hardcover. Vele kleuren zijn mogelijk maar ook combinaties, bijvoorbeeld van de huisstijlkleuren.

Gekleurd leeslint

Leeslinten zijn in vele kleuren verkrijgbaar. Ook bestaat de mogelijkheid om een gadget aan het leeslint te bevestigen. Leeslinten kunnen overigens ook bedrukt worden!

Foliedruk op cover

Foliën zijn er in vele kleuren maar worden vaak ook toegepast in metallic kleuren, waarbij dan ook weer allerlei fantasievarianten mogelijk zijn. Wij hebben alle mogelijkheden in huis.

PerfectBook - Almanak met blindpreeg en goudfoliedruk op kunstleer

Laminaat in glans, mat of structuur

Laminaat is een noodzakelijke beschermfolie voor boekomslagen en wordt standaard in glans of mat aangebracht. Maar laminaat beschermt niet alleen; er zijn ook vele structuureffecten mogelijk.

Extra stofomslag om hardcover

De bedrukte papieren omslag die je vaak bij koffietafelboeken ziet. Niet zo zeer toegepast om zijn beschermende functie maar wel ter verfraaiing van het geheel of als extra informatiemogelijkheid.

Uitslaanders

In het binnenwerk kunnen zogenaamde uitslaanders worden verwerkt. Een uitslaander heeft de dubbele breedte van het boek en kan worden gebruikt voor diverse toepassingen, bijvoorbeeld een brede afbeelding, diagrammen, spelbord etc.